Burun estetiği nedir? Neden ve nasıl yapılır? Ameliyat sonrası yapılması gerekenler ve ameliyat sonrası iyileşme ne kadar sürmektedir? Özel Bingöl Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avcı, burun estetiği ve bilinmesi gerekenleri anlattı.
Burun estetiği ameliyatı olma yolunda kişinin, kendi psikolojisine, yaşına, cinsiyetine ve kişiliğine uygun düşen bir ameliyat sonucu beklemesi çok doğaldır. Psikolojik olarak kendini operasyona hazırlayan hastalar, ameliyat öncesi ve sonrası dönemi daha rahat geçirirler. Ameliyatı doğru şekilde algılamak ve psikolojik açıdan kendini sürece hazırlamak, huzurlu ve sağlıklı bir zihni de beraberinde getirecektir ve bu, ameliyat süreci kadar önemlidir. Kişinin dış görünümüne etki eden pek çok organ vardır. Yapısı ve şekli itibariyle burun bu organların içerisinde ilk sıralarda yer alır. Kişinin kendisini güzel ve hoş hissediyor olması, başkaları tarafından beğenildiğini hissetmesi, psikolojik motivasyonu açısından çok önemlidir. Kişinin kendini güzel ve hoş hissetmesi ile kişiliğinin gelişimi arasında yadsınamayacak oranda bir paralellik vardır. Özellikle ergenlik döneminde, sosyal ilişkilerin gelişmesinde de büyük rol oynar. Beğenilen kişi kendini değerli hisseder, özgüveni gelişir ve girişkenliği artar.
Anadolu coğrafyasında bin yıldır yaşayan insanlar olarak iri, kemikli ve yüz ile uyum sağlamayan burunlara sahip olduğumuz çok açık. Bu nedenledir ki burun şeklinden, yapısından, yüzündeki simetrisinden memnun olmayan ve özgüven sorunu yaşayan başta gençler olmak üzere pek çok insan vardır.
Kişinin yüzünde en dikkat çeken organ olması sebebiyle gerek ülkemizde gerekse ABD ve Avrupa ülkelerinde en sık yapılan yüz estetiği girişimi, burun estetiğidir.
Burun estetiği ameliyatı olma yolunda kişinin kendi psikolojisine, yaşına, cinsiyetine ve kişiliğine uygun düşen bir ameliyat sonucu beklemesi çok doğaldır. Psikolojik olarak kendini operasyona hazırlayan hasta, ameliyat öncesi ve sonrası daha rahat geçirirler. Ameliyatı doğru şekilde algılamak ve psikolojik açıdan kendini sürece hazırlamak, huzurlu ve sağlıklı bir zihni de beraberinde getirecektir ve bu ameliyat süreci kadar önemlidir.
Kişinin dış görünümüne etki eden pek çok organ vardır. Yapısı ve şekli itibariyle burun bu organların içerisinde ilk sıralarda yer alır. Kişinin kendisini güzel ve hoş hissediyor olması, başkaları tarafından beğenildiğini hissetmesi, psikolojik motivasyonu açısından çok önemlidir. Kişinin kendini güzel ve hoş hissetmesi ile kişiliğinin gelişimi arasında yadsınamayacak oranda bir paralellik vardır. Özellikle ergenlik döneminde, sosyal ilişkilerin gelişmesinde de büyük rol oynar. Beğenilen kişi kendini değerli hisseder, özgüveni gelişir ve girişkenliği artar.
Dr. Yusuf Avcı; burun şekliniz sizi rahatsız ediyorsa, kendinize güveninizin azaldığını düşünüyorsanız ve beklentilerinizi gerçekçi tutmak kaydıyla yüzünüze uyan, doğal bir buruna sahip olmayı arzu ediyorsanız bu ameliyatın sonucundan memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz.
Burun estetiği neden yapılır?
Burun estetiğinin yapılma nedenlerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan gelişmiş bir şekil bozukluğu nedeniyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin görülmesidir. Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi, burnun iç kısmında yer alan ve dışarıdan fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilir. İkinci neden ise kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması ve daha farklı görünen bir buruna sahip olmak istemesidir. Burnun kemik kısmında bir eğrilik veya çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları, burnun aşırı büyük olması, burun yapısında asimetriklik olması gibi durumlar, burun estetiği ameliyatını gerektiren nedenler arasında yer alır. Estetik amaçlarla yapılan operasyonlarda tamamen kişisel tercihler rol oynar. Bazı kişiler çok büyük veya çıkıntılı bir burnu olmasına karşılık burnunun görünümünden gayet memnun iken, bazı kişiler normal görünümde bir burun yapısına sahip olmalarına karşılık farklı bir burun görüntüsünü tercih edebilir. Sonuç olarak rinoplasti operasyonları, sağlık sorunları veya kişisel tercihler nedeniyle yapılabilen ve oldukça yaygın şekilde uygulanan ameliyatlardır.
Burun estetiği ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bir operasyon türüdür. Yalnızca küçük dokunuşlar gerektiren basit rinoplasti operasyonlarında ise cerrahın tercihine göre lokal anestezi de uygulanabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat sürerken ameliyat öncesi hazırlıklar ve ameliyat sonrasında yapılan uygulamalar ve müşahede süreleri ile birlikte bir rinoplasti operasyonu genellikle 1 gününüzü alır. Yaygın olarak tercih edilen 2 farklı burun estetiği tekniği vardır. Bunlardan ilki olan açık rinoplastide burun delikleri arasından küçük bir kesi açılır ve bu kesi sayesinde cerrahın görüş açısı genişletilir. Genellikle burundaki şekil bozukluğu ileri düzeyde olan veya daha önceden farklı bir burun estetiği operasyonu geçirmiş olan kişilerde açık rinoplasti tekniği tercih edilir. Açık tekniğin en büyük avantajı görüş açısının daha geniş olmasıdır. Fakat iyileşme süreci daha uzundur ve operasyon sonrasında oluşan ödem, morluk gibi sorunlar daha büyük boyutludur. Bir diğer teknik olan kapalı rinoplastide ise yapılan kesi burun delikleri içerisinde kalacak şekilde ayarlanır. Cerrahın görüş alanı daha azdır, fakat iyileşme süresi daha kısadır ve operasyon sonrasında burunda dikiş izi kalmaz. Kapalı rinoplasti tekniği genellikle daha küçük boyuttaki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilir.
Burun estetiği sonrası yapılması gerekenler
Ameliyat sonrasında genellikle ağrı oluşur ve bu nedenle anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden hastaya ağrı kesici uygulamaları yapılır. Daha sonrasında doktorunuzun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Ameliyat sonrasında genellikle 4-6 saatlik bir süre boyunca ayağa kalkmak önerilmez. Ayağa ilk kalkışınızda baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar gözlenmesi normaldir, bu nedenle bir yakınınızdan yardım almanız önerilir. Hem ameliyat esnasında hem de sonrasında genizden kan sızıntısı gerçekleşmesi normaldir. Bu kanama farkında olmadan yutularak bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle kanlı kusma veya ertesi gün kandan kaynaklı olarak siyah renkli dışkı gözlenebilir. Ameliyattan 6 saat sonra eğer mide bulantısı yok ise su içilebilir, çorba ve ayran gibi sulu gıdalar azar azar tüketilmeye başlanabilir. İlk birkaç gün genellikle sıvı gıdalarla beslenme önerilir. Göz altlarında, burun etrafında ve yüzün belirli kısımlarında şişlik ve morluklar oluşması normaldir ve gün geçtikçe hafifleyerek yok olacaktır. Kanamanın önlenmesi için yastık yüksek tutulmalıdır ve ilk 15 gün burna su çekilmemeli, sümkürülmemelidir. Bu süreçte burnun tıkalı kalması normaldir. Hedeflenen şeklin tam olarak elde edilebilmesi için birkaç ay (bazı durumlarda 6 ay) gözlük takılması önerilmez.
Burun estetiği iyileşme süresi ne kadardır?
Burun estetiği uygulaması yapılan hastalarda iyileşme süresi operasyonun boyutuna göre değişmekle birlikte hastalar genellikle 4-6 saat içerisinde ayağa kalkarak dolaşmaya, 6 saat sonra bulantı ve kusma yok ise yemek yemeye başlayabilir. Hastalar bazı durumlarda aynı gün taburcu edilirken bazen de 1 gece müşahede altında tutulduktan sonra ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat bitiminde genellikle buruna tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar 1-2 gün sonra, burun sırtına yerleştirilen kalıp ise ameliyattan yaklaşık olarak 1 hafta sonra çıkartılır. Ameliyat sonrasında hastalar herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmemesi durumunda genellikle 1 hafta ile 10 gün arası bir süre içerisinde iş yaşantısına geri dönebilir. Operasyon sonrası şişlik ve morlukların oluşması normaldir ve zamanla hafifleyerek 1 hafta-10 gün içerisinde makyajla kapatılacak düzeye kadar azalır. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra oluşan ödemin %40-50'lik kısmı yok olur. Hedeflenen şekil ve tam iyileşmeye ise ameliyattan bir yıl sonra ulaşılır. Bu süreç içerisinde burun bölgesinde sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi normaldir.
Eğer siz de burnunuzun görünümünden rahatsızsanız veya burnunuzda yapısal bir bozukluk olduğunu düşünüyorsanız uzman hekimlere başvurarak süreçle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.